Goedemorgen Nederland! Het is tijd voor breinfitness!

Een op de drie Nederlanders ervaart meer stress sinds het begin van de coronacrisis. De wereld om ons heen is drastisch veranderd en we ervaren meer prikkels dan ooit. Onze smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven, maar juist dit apparaat is een bron van prikkels. Daarnaast besteden we breinactiviteiten, zoals het bijhouden van de agenda of simpele taken als rekenen, uit aan zulke apparaten. Hierdoor wordt ons brein ‘lui’ en zetten we voor stress de deur op een kier. Kunnen we deze luiheid tegengaan? Kunnen we ons brein trainen zoals je spieren traint in de sportschool? Zeker!

Elke Geraerts, psycholoog en spreker tijdens ‘Leraren van Nu – Meesterbrein’, is voorvechter van trainen van het brein. Zij is ervan overtuigd dat we ons brein kunnen voeden en veerkrachtiger kunnen maken. Hieronder staan een aantal tips hoe jij aan ‘breinfitness’ kan doen!

Tip 1: Gun jezelf de tijd om op te starten

De wekker gaat. Tijd om op te staan. Voordat je het bed uitstapt ben je geneigd om even snel op je telefoon te kijken naar gemiste berichtjes, het nieuws of even scrollen op Instagram. Funest als je de dag fris wilt beginnen. Nog voor het ontbijt stel je jezelf bloot aan te veel prikkels. Gun je hersenen de tijd om wakker te worden. Check je telefoon pas na het ontbijt!

Daarnaast is het sowieso verstandig om notificaties op je telefoon uit te zetten terwijl je aan het nakijken of (online) lesprogramma’s aan het maken bent. Bij elk binnenkomend berichtje krijgt je brein een ‘shot’ dopamine, het gelukshormoon waar je steeds meer van nodig hebt om hetzelfde gevoel te creëren. Het gevaar ligt daardoor op de loer dat je steeds vaker op zoek bent naar ‘shots’ dan dat je aan het werk bent! Daarnaast kan een notificatie je ook uit je diepe concentratie halen en dat terwijl het brein tot wel 25 minuten nodig heeft om weer opnieuw in die concentratiemodus te geraken!

Tip 2: Fantaseer erop los

Uit onderzoek aan Harvard is gebleken dat we 47% van de tijd niet bezig zijn met hetgeen waarmee we denken dat we bezig zijn. Zelfs in opperste concentratie zijn onze gedachten er 30% van de tijd niet bij. Dit komt omdat ons brein de rust en de tijd nodig heeft om informatie op te slaan en te verwerken. Ga het daarom ook vooral niet tegen als je gedachten even afdwalen. Het is juist verstandig om dit te stimuleren! Na een half uur opperste concentratie is het goed om even 5 minuten te fantaseren over van alles of niks, laat je gedachten lekker dwalen. En belangrijk: geen Facebook checken! Stel jezelf niet bloot aan overbodige prikkels.

Tip 3: Eet niet achter je laptop of bureau

Het is heel verleidelijk om achter je laptop of bureau snel je boterhammen op te eten terwijl je je mail checkt tussen het lesgeven door. Zeker in deze tijd waarin de volgende digitale les alweer staat te wachten, is het belangrijk om echt even los te komen van het werk. Maak wat leuks van de pauze en heb vooral plezier tussen de middag. Maak een wandeling of ga even buiten zitten wanneer de zon schijnt. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw brein weer fris kan beginnen aan de middag.

Het zijn rare en onzekere tijden waarin we op dit moment leven. Bescherm jezelf tegen gevoelens van stress. Met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse routine, zet jij de eerste stappen naar een fitter brein. Een fit brein waarmee jij de uitdagingen die deze tijd met zich meebrengt, het hoofd kan bieden.