Hoe word je fitter en gelukkiger in 2021?

Dat is een grote vraag om het jaar mee te starten! Maar wel een vraag waar natuurlijk heel veel mensen een antwoord op willen hebben. En je ‘moet’ toch een keer fitter (en misschien gelukkiger) worden. Waarom niet gelijk in januari 2021?

Wij hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet hoe je fitter en gelukkiger zou kunnen worden het komende jaar. En deze tips hebben te maken met routine. Er zijn natuurlijk nog veel meer tips, maar laten we met een aantal goede tips starten, toch? 😉 Naast de praktische tips die we hebben gevonden, hebben we ook een van onze sprekers van ‘Leraren van Nu – Meesterbrein’ Ria van Dinteren om een aantal tips gevraagd. Lees ze hieronder en hopelijk brengt het jou dit jaar nóg meer of verder.

Routines hebben voordelen

Routines maken het mogelijk om effectief en efficiënt te leven. Zonder routines kunnen we niet autorijden of telefoneren, zelfs niet lezen of schrijven. En dankzij routines kunnen we al die activiteiten foutloos en desnoods tegelijkertijd uitvoeren. Sterker nog, alleen op een laag niveau van bewustzijn zijn routines foutloos uit te voeren. Voortdurend opletten verstoort routines. Natuurlijk, soms moet er tijdens routinematig gedrag even worden geschakeld naar een hoger niveau van bewustzijn. Goede routines hebben daarom schakelmomenten, die uiteindelijk ook in routines kunnen worden opgenomen. (Bron: Arbo-online)

Het hebben van dagelijkse routines of gewoontes helpt je op de volgende manieren:

1.       Het vermindert stress

Een dagelijkse routine geeft jou houvast en structuur. Door herhaaldelijk dezelfde taken uit te voeren, creëer je een kader waarin jij je geen zorgen meer hoeft te maken over random zaken. Door het volgen van een routine zorg je voor controle over dingen die je wél in de hand hebt en dat vermindert het gevoel van stress.

2. Het maakt je productiever

Wanneer een reeks taken en activiteiten een routine vormen, verkleint dit de kans dat je ze uitstelt. Doordat het ingebakken in je systeem zit, zul je minder snel uitstelgedrag vertonen én het bespaart je tijd. Zodra jij je niet steeds bezig hoeft te houden met het bedenken van de volgende stap, krijg je meer werk verzet.

3. Het helpt je jouw vaardigheden te verbeteren

Als je ergens succesvol in wilt worden bereik je dat meestal niet over één nacht ijs. Om een bepaalde skill te ontwikkelen is het nodig deze herhaaldelijk te oefenen. Het ontwikkelen en vasthouden aan een routine die overeenstemt met je doel, zal je daarom sneller helpen deze te bereiken dan met sporadische beoefening.

(Bron: timemanagement.nl)

Zo verrichten we bijna de helft van wat we doen op de ‘spaar/routinestand’. De neurologische lussen in ons brein zorgen ervoor dat we tijd en breincapaciteit vrijhouden voor de dingen waarover we écht moeten nadenken. Dus wees maar blij dat we zulke gewoontedieren zijn. Het heeft de mensheid ver gebracht. (Bron:  Psychologiemagazine.nl)

Dat neemt niet weg dat er ook foute routines zijn.

Niettemin heeft die ingebakken neiging van ons brein om herhaald gedrag tot routine te verheffen, duidelijk haar nadelen. Hersenen zien namelijk geen verschil tussen goede en slechte gewoontes. Of je je nou hebt aangewend ’s avonds te gaan sporten of snackend voor de buis te kruipen, het wordt beide even gedegen opgeslagen. Sinds eind vorige eeuw weten we ook waar: in de basale ganglia, oude neurologische structuren die we delen met amfibieën. Ze liggen diep in ons brein, ver van de plek waar het denkwerk plaatsvindt.(Bron:  Psychologiemagazine.nl)

Ria van Dinteren, Spreker tijdens ‘Leraren van Nu – Meesterbrein’:

“Ons brein schiet snel in de automatische piloot en ontwikkelt gewoontes en routines om zo energie te besparen. Hoe meer we werken op de automatische piloot hoe moeilijker het is om te veranderen. Dus routines die inslijpen zijn hardnekkig en op den duur blijf je dan doen wat je altijd al deed.” 

Routines hebben dus een positieve én negatieve impact op jezelf. Hoe zorg je voor de juiste balans in 2021, zowel in je werk in het onderwijs als privé?

Als leraar kan de ‘foute routine’ er natuurlijk ook insluipen. Alles is nou nét even wat makkelijker op de automatische piloot. Zeker als je al jaren in het onderwijs werkt. Ria van Dinteren geeft je een aantal tips om een goede balans te vinden, maar ook om je brein in optimale conditie te houden (waardoor je uiteindelijk ook gelukkiger wordt):

  • Deel je werk zo in dat je elke dag iets nieuws doet, daarmee houd je je brein fit. Dus werk 50-50, 50% routines, 30% in de stretch (uitdagende opdrachten) en 20% aan wat nieuws.
  • Door het nemen van risico’s en het doen van nieuwe dingen zul je je steeds meer ontwikkelen en ontdekken dat nieuwe dingen kunnen lukken. Elke uitdaging die ons lukt levert ons positieve neurotransmitters op, geluksstofjes in ons brein. 
  • Oefening baart kunst: houd bij wat je niet kon, hoe je hebt geoefend en wat je vorderingen zijn. Noteer dat en maak het visueel, dat levert je extra dopamine op (geluksstofje voor je brein).
  • Feit: Het leren en nieuwe dingen doen helpen je om gezond oud te worden.

Uit onderzoek blijkt dat in beweging blijven (nieuwe dingen leren maar ook fysiek in beweging blijven) je helpen om ouderdomsziektes te vertragen. Je blijft dus langer breinfit.

Tip: download de app ‘Ommetje’ en maak samen met collega’s een loopcompetitie aan waardoor je gestimuleerd wordt om in beweging te komen. Leg de lat steeds wat hoger.

Wil je meer weten over de voordelen van trainen van het brein, hoe je dit het beste in de klas kunt toepassen en hoe dit het plezier van jou en jouw leerlingen kan vergroten? Bekijk dan het programma van de online editie van ‘Leraren van Nu – Meesterbrein’. In één middag ben je helemaal bij!