‘Ik krijg die klas nóóit onder controle’

Volg de webinar ‘Spelen met Aandacht’ en sta versteld van jezelf

Wat denk jij? Is het mogelijk om je leerlingen te veranderen? Om ze te beïnvloeden zodat ze wél naar je luisteren? Wél opletten tijdens de les? Volgens Remco Claassen, trainer en schrijver, is het onmogelijk om mensen – en dus ook leerlingen – te veranderen. Maar er is hoop!

Als je de juiste technieken gebruikt, kun je ervoor zorgen dat mensen wel degelijk ander gedrag gaan vertonen. Remco’s stelling luidt namelijk: mensen willen wel veranderen, ze willen niet veranderd worden. Precies in die manier van denken schuilt de oplossing.

Met pushen bereik je het tegenovergestelde effect

Neem nou die vervelende klas met die drukke kinderen. Je kunt ze pushen en gaan afdwingen dat ze minder druk worden. Of dat groepje meiden dat meer bezig is met elkaar te kletsen dan met de lesstof. Je kunt ze verbieden om dit te doen, maar kijk eens wat er gebeurt als je het anders aanpakt.

Leerlingen willen best veranderen, als ze het maar zelf bedenken

Jij kunt jouw klas beïnvloeden. En dan hebben we het niet over tijdelijke middelen, zoals je stem verheffen of uitleggen waarom de stof zo belangrijk is. Voor echte verandering is meer nodig.

Het begint met vertrouwen!

De basis voor echte verandering, en dus beïnvloeding, is vertrouwen, zegt Remco. En dat vertrouwen begint bij jezelf. Veranderen begint bij jou. Wanneer je je eigen identiteit duidelijk hebt, kun je energiek vertellen en je boodschap beter overbrengen. Zo neem je anderen mee in je verhaal en zullen ze je langer onthouden. Dit noemt Remco ‘persoonlijk leiderschap’. Zo kun je met de juiste mix van passie en talent zelfs stotterend en zonder al te veel kennis en ervaring enorm veel indruk maken op anderen. Dus ook op je leerlingen.

Volg de webinar ‘Spelen met Aandacht’

Benieuwd hoe jij verandering laat beginnen bij jezelf? Hoe persoonlijk leiderschap eruit kan zien? En hoe je het vertrouwen wint van jouw klas? Volg deze maand de webinar ‘Spelen met Aandacht’ van Remco Claassen en wordt opnieuw geïnspireerd. Remco gaat jou niet dwingen om dingen anders te doen, maar na de webinar zul je met veel plezier zelf dingen willen veranderen. Beloofd.