Weg met multitasken

In september 2020 maakte de AOB bekend dat meer dan een kwart van alle leraren in Nederland kampt met burn-outklachten. Daarmee is het onderwijs het meest gevoelige beroep voor een burn-out. Het aantal mensen met klachten stijgt nu voor het vierde jaar op rij en met de huidige omstandigheden lijkt het werk op korte termijn niet snel te veranderen. Wat kan jij dan als leraar toch doen om jezelf te beschermen tegen dit fenomeen? Elke Geraerts, psychologe en expert op het gebied van burn-out, zegt dat je met kleine aanpassingen je brein kan ontlasten en een van de belangrijkste tips is: stop met multitasken!

Je herkent het vast wel. Tijdens het televisie kijken probeer je nog wat mails weg te werken of toetsen na te kijken, tijdens het eten koken probeer je misschien nog je eigen kinderen te helpen met hun huiswerk, of terwijl je een gesprek met je partner of collega voert, kijk je stiekem op je telefoon op social media. We doen het allemaal, maar eigenlijk is het heel slecht voor ons brein. We proberen te veel en te vaak dingen tegelijk te doen. Hierdoor zorgen we er echter voor dat ons brein een soort ongeleid projectiel is dat alle kanten op gaat. We denken nuttig bezig te zijn, maar uiteindelijk leidt het tot alleen maar meer stress. Het is tijd om jezelf te beschermen en te zorgen voor een veerkrachtiger brein.

Waarom doen we dat multitasken dan? We doen dat omdat we denken dat we daarmee onze tijd nuttig besteden en het geeft ons een gevoel dat we goed bezig zijn, maar dit is absoluut niet waar. Multitaskers zijn namelijk 40% minder effectief. Dit komt omdat onze hersenen simpelweg geen twee dingen tegelijk kunnen doen. Simpele bezigheden als tegelijk autorijden en bellen lijken het tegendeel te bewijzen, echter zijn onze hersenen continu aan het schakelen tussen twee taken. Daarnaast is het zo dat wanneer je met een taak bezig bent en je tussendoor even snel een mail wilt lezen, het je gemiddeld 25 minuten kost om weer volledig gefocust te zijn op je eerste, en waarschijnlijk meest belangrijke, taak. Het voelt misschien in eerste instantie een beetje onwennig om te singletasken, maar het is uiteindelijk veel beter voor de productiviteit en het vermindert stress.

Maar je hebt zoveel te doen en op welke taak moet je je dan focussen? Elke Geraerts stelt dat het belangrijk is om je eerst op de grote taken te focussen. Het is verleidelijk om allemaal kleine taken op je te nemen, zodat je het gevoel krijgt dat je veel dingen afkruist van je to-do lijst. Echter slurpen de kleine dingen zoveel energie, waardoor je de grote en belangrijke taken niet meer de aandacht geeft die ze verdienen. Kortgezegd: laat je niet afleiden door de kleine dingen terwijl je met iets groots bezig bent!

Burn-out is een erkend probleem in het onderwijs. Lesgeven is het mooiste vak dat er is, maar het kan tegelijkertijd ook heel veel van je vragen. Let daarom goed op jezelf en misschien is de belangrijkste singletask-tip waar je jezelf op moet focussen: even helemaal niks doen!