Welke werkzaamheden zijn jouw aandacht waard?

Er wordt ontzettend veel gevraagd van een leraar. En dan gaat het niet alleen om een afgeronde PABO- of lerarenopleiding. Daar begint het pas mee. De ‘nieuwe leraar’ is een duizendpoot en doet veel meer dan alleen lesgeven. Maar welke werkzaamheden zijn nou écht belangrijk en jouw aandacht waard?

In dit artikel staan de belangrijkste aandachtsgebieden die het (positieve) verschil in je functie als leraar kunnen maken. Daarmee beïnvloed je jouw leerlingen, je collega’s, maar natuurlijk ook jezelf. Want boek je hiermee goede resultaten, dan geeft dat natuurlijk een enorme kick!

De tips komen uit verschillende artikelen, waaronder een artikel over Daisy Mertens (welbekend ;-)), genomineerd voor de beste leraar ter wereld en spreekster bij het webinar ‘Spelen met aandacht’.

Hieronder een opsomming van de werkzaamheden waar je als leraar aandacht aan zou moeten besteden:

  1. Aandacht voor je leerlingen en het leren van leerlingen. Belangrijk hierbij is dat je een goede relatie met de leerlingen hebt. Als een leerling zich niet goed voelt bij jou in de klas, dan gaat hij/zij ook geen inspanningen doen om iets bij te leren. En aanvullend hierop… heb vertrouwen in je eigen kunnen, sta met passie voor de klas!
  2. Aandacht voor je collega’s door initiatieven te nemen om samen te werken. Doe het niet alleen, maar leer van elkaar om individuele en gezamenlijke doelen te bereiken.
  3. Welke zaken op school moeten écht worden aangepakt? Maak een goede afweging in wat relevant is en wat niet en wees proactief in de werkzaamheden die ertoe doen. En probeer zo nu en dan ook een nieuw idee uit dat jou relevant lijkt.
  4. Aandacht voor je eigen kennisontwikkeling en professioneel handelen. Blijf nieuwsgierig naar nieuwe inzichten en ga constant op zoek naar andere (effectievere) manieren van lesgeven.

Denk jij dat je nog beter kunt worden in de aandacht van jouw leerlingen pakken en deze niet meer loslaten? Oftewel, kun je met nog meer passie een verhaal vertellen dat ook echt blijft hangen? Bekijk dan onze studiemiddag ‘Spelen met aandacht’. Dat is niet alleen goed voor jouw ontwikkeling, maar misschien nog belangrijker, ook voor de leerlingen uit je klas.